Mnohí z nás chodíme či už autom, na bicykli alebo pešo po Krušovskej ulici v Topoľčanoch smerom na "hrad" k železničnému priecestiu. A za benzínovou stanicou sa na vyvýšenom malom kopčeku nachádza stavba, ktorá trochu pripomína nejakú malú kaplnku. Viedlo za ostatný čas k takémuto pohľadu aj obraz, ktorý tam niekto kedysi dal. A na ňom bolo znázornené Najsvätejšie Srdce Ježišovo. Málokto však vie, že táto stavba slúžila ako LUCERNA. Čiže akýsi v noci svietiaci "maják", ktorý zo širokého okolitého chotára určoval vstup do mesta Topoľčian. Mal takto už zďaleka prichádzajúcich navigovať, kde sa nachádza mestská brána, a kde z tejto svetovej strany sa do mesta vstupuje. Napriek tomu, že veľa ľudí prechádza povedľa tejto nehnuteľnosti, samotná stavba nepatrí nikomu. Nie je zapísaná na žiadnom liste vlastníctva, a tým nemá ani svojho majiteľa. Iba prícestný pozemok, na ktorom stojí nehnuteľnosť prešiel pred časom do vlastníctva Slovenskej správy ciest v Bratislave.
Vzhľadom na to, že je to veľmi preferovaný úsek cesty, kadiaľ sa či už vstupuje alebo vychádza z centra mesta Topoľčian smerom na Krušovce, uľútostilo sa nám tejto nehnuteľnosti. A tak naša Farnosť Topoľčany na svoje vlastné útraty sa podujala túto stavbu Lucerny obnoviť. Vyžiadali sme si písomný súhlas s týmito renovačnými prácami do majiteľa pozemku, čiže od Slovenskej správy ciest v Bratislave. A v tomto mesiaci jún 2020 realizujeme obnovu stavby. V súčinnosti s mestom Topoľčany a jeho súhlasom, je v úmysle z oboch strán hlavnej cesty do výčnelkov v strednej časti stavby umiestniť z každej strany erb mesta. A z prednej časti umiestniť nejaký atribút mesta (napr. pracujúcu ruku nesúcu žoch - vrece). A do hornej časti vložiť ozdobnú historickú lucerničku (lampášik), ktorý by symbolizoval účel, pre ktorý bola nehnuteľnosť postavená na vyvýšenom malom kopci.

Danú obnovu Lucerny na Krušovskej ulici v Topoľčanoch vnímame ako príspevok Farnosti Topoľčany mestu a všetkým jej obyvateľom i návštevníkom. Boli by sme radi, keby obnovená stavba Lucerny pôsobila ako "vstupný mestský maják", ktorý víta či sa lúči s každým okoloidúcim. Dúfame, že sa nám to podarí v dohľadnej dobe zrealizovať a to predovšetkým k spokojnosti mnohých ľudí. Nech nám v tom dobrotivý Pán Boh pomáha! (DA)


Mediálna spolupráca

Administrátor a autor web stránky:
Ing. Vladimír Chrenko

Web stránka obsahuje fotografie od uvedených autorov i ostatných prispievateľov:
Jozef Matúš - grafik
Roman Fabík - https://www.rmcphotography.sk/
Samuel Dostál - https://www.facebook.com/samuel.dostal.art
Peter Faltys - https://www.instagram.com/peterfaltys/

ĎAKUJEME! Zavrieť okno

Kontakt

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Topoľčany

Nám. M. R. Štefánika 34/61
955 01 Topoľčany
E-mail: topolcany.fara@gmail.com
Tel.: 038 / 53 263 02
Nemocničný mobil: 0904 / 009 524
IČO: 34075771
DIČ: 2021306826
Číslo účtu Farnosti Topoľčany vedený v Slovenskej sporiteľni:
SK07 0900 0000 0000 3851 2757

Zavrieť okno
Open popup