(Z mariánskej svätyne Nanebovzatia Panny Márie v Topoľčanoch)

Bol štvrtok 12. marca roku Pána 2020. S kolegom kňazom sme sa vracali autom z duchovných cvičení zo Zakopaného (PL). Boli sme ešte plní atmosféry exercičného centra v tejto tatranskej lokalite, v ktorej niekoľko dní kedysi pobudol aj pápež sv. Ján Pavol II. Jeho pobyt tam stále pripomína pamätná izba, v ktorej vtedy býval. Vracajúc sa ale do svojich farností, doliehala na nás oboch správa, ktorá nás zastihla priamo tam. Bola to skutočnosť, že začiatkom toho týždňa s okamžitou platnosťou od 10. marca 2020 bolo nariadené, aby sa neslávili verejné sv. omše v kostoloch na Slovensku. Naše myšlienky a spoločný rozhovor bol plný hodnotenia nevídanej situácie, ktorá nastala. Ako sme tak o tom hovorili, zrazu ma niečo napadlo. Keď máme významné sv. omše v našom farskom kostole, niekedy ich nahrávame a ponúkame pre pozretie na internete. Keďže som nešoféroval, zobral som teda mobil a poslal sms správu nášmu administratívnemu správcovi farskej webovej stránky Ing. Vladimírovi
Chrenkovi. V správe stálo: „Srdečne pozdravujem. Chcem sa spýtať, bolo by možné najbližšiu nedeľu o 10.30 hod. prenášať sv. omšu priamo cez internet?“ Mobil som odložil a cestovali sme autom ďalej.

Čítajte ďalej v detaile článku ...



         Po chvíli prišla správa, v ktorej stálo: „Áno. Niektoré veci ešte preverím, ale dalo by sa to.“ Moja otázka mi pripadala ako iskra, ktorá zapálila odpoveď. Oduševnenie a nasadenie nášho administrátora spustilo prípravy na prvé vysielanie sv. omše bez účasti veriacich v nedeľu 15. marca 2020. On zabezpečoval technickú stránku a ja zas liturgickú. Vtedy som opäť zapol rozum k rozmýšľaniu a hovoril si: „Ak budem sv. omšu len recitovať, bude to mĺkve. A keďže bude prázdny kostol, nebude mať ani kto odpovedať.“ A tak som opäť zobral do ruky telefón a volal nášmu mladému organistovi gymnazistovi Martinovi Haninovi: „Bol by si taký ochotný a prišiel v nedeľu o 10.30 hod. hrať sv. omšu?“ Jeho odpoveďou som si bol skoro istý. Samo, že bola pozitívna a umocnená ešte jeho dodatkom, že rád.

         A tak sme začali naše prvé internetové vysielanie naživo (online) sv. omše. Kamerou nám bol múdry dotykový mobil (smartphone), technickým pultom notebook. Čo však krásne zaiste vyznievalo, bola organová hra so spevom. Zvukom organu sa nemôžu pochváliť ani vysielacie kaplnky katolíckeho rádia či televízie. Bol to jeden z našich benefitov slávnostnej bohoslužby. Väčšiu reklamu prenosu sme však nerobili. Veď, čo keby to nevyšlo?! Preto radšej začneme poskromne. Ohlásili sme to len cez farskú webovú stránku a naše sociálne konto. Takto sme vysielali dve nedele po sebe (15. a 22. marca). Boli sme vcelku milo povzbudení. Pripojených bolo 200 až 250 prijímateľov. Vtedy som sa zahral na matematika:
„Ak máme toľko internetových pripojení, tak nás pozerá približne 400 až 600 ľudí. Lebo niekto pozerá síce sám, ale mali sme aj správy (za ktoré ďakujeme!), že nás pozerala celá viacpočetná rodina. A tak počet pripojení musíme násobiť aspoň 2 až 3 krát, aby sme mali približnú vzorku, koľko ľudí nás pozerá. Ale veď to je počet ľudí, akoby bol plný kostol. Nuž pri takejto štatistike, oplatí sa pokračovať ďalej v tejto mimoriadnej situácii (Covid-19).“ A dodal som slová sv. Františka Saleského, ktorý povedal, že „aj jedna duša je dosť veľká diecéza“.

        Štatistika nás povzbudila a po dvoch nedeliach prenosu nastala pre nás nová situácia. Ponúkol sa nám ďalší ochotný veriaci pán Ing. Pavol Buranský, ktorý poskytuje video produkcie, postprodukciu a streaming videá. Ponúkol nielen seba, svoje znalosti a ochotu, ale rovnako svoju techniku: kamery, stojany a prenosný vysielací pult na prenos audiovizuálneho materiálu. Naša sakristia sa zmenila na vysielacie štúdio. Jeho príchodom prenosy nabrali na kvalite a odbornosti. Obraz sa stal jasnejším i záber kamery pútavejším. Akosť zvuku bola zabezpečená kvalitným zosilňovačom, do ktorého sme pred rokom investovali a ho zakúpili. Vtedy sa zlepšilo ozvučenie v kostole. Dnes ponúka nielen dobrú kvalitu zvuku, ale aj vymoženosti nahrávok a rozličného pripojenia. Nasledujúce dve nedele (29.3. a 5.4.) sme už išli ako domáce vysielacie štúdio. Počty pripojení sa nám mierne zvýšili, lebo začali sme vysielať súčasne aj prostredníctvom sociálnej siete Facebook. I keď sme s ľuďmi neboli v osobnom spojení, predsa len, ponúkali sme im záber z nášho farského kostola. Z posvätného miesta, ktoré je pre mnohých známe a majú ho radi. Nikdy sme našu prácu nebrali ako súperenie s inými prenosmi či nejakú prestíž. V súčasnosti si ľudia priam od rána do večera môžu vybrať veľa televíznych alebo rozhlasových prenosov slávenia sv. omše. A to ešte s oveľa lepšou technikou a možnosťami, ako máme my. Robíme to ako ponuku. A kto chce, ten si nás naladí.

         Keď bolo ohlásené, že tohtoročné veľkonočné sviatky budú bez verejných bohoslužieb, mali sme úplne jasno. Liturgické slávenia počas štyroch dní od Zeleného štvrtka (9.4.) do Veľkonočnej nedele (12.4.) sprostredkujeme naživo cez internetové prenosy. Práce som zadelil. Oslovil hlavného pána organistu Mgr. Art. Juraja Mičúneka, aby nás sprevádzal organom a spevom. Poprosil našu aranžérku p. Belanskú o peknú kvetinovú výzdobu. Pánovi kaplánovi Petrovi som dal zabezpečiť slávenie sv. omše Zeleného štvrtka a krížovej cesty na Veľký piatok. Ostatné nasledujúce tri dni som si zobral na svoje plecia. Naši dvaja technickí pracovníci už vedeli, čo majú po technickej stránke robiť. Ale prišli s inovatívnymi myšlienkami: nasnímame naše vlastné zastavenia krížovej cesty z kostola; spravíme krátke videá, ktoré pustíme pred samotným vysielaním či na veľkonočnú nedeľu by sme mohli pustiť nahrávku Hallelujah od G. F. Händela v podaní nášho chrámového zboru. Prečo nie?! Je potrebné sa zlepšovať... Mysleli sme si, že máme takto všetko pripravené a naprogramované.

        Život sa však naprogramovať nedá. Má svoje prekvapenia. Nemilé (ako napr. Covid-19), ale aj príjemné. Jedným z nich bol telefonát na Zelený štvrtok približne hodinu pred našim priamym vysielaním, ktoré malo začať o 17.00 hod. Mal som napochytro, lebo o 16.00 hod. som musel ísť vybaviť jednu dohodnutú záležitosť. Na fare 10 minút pred štvrtou zvonil telefón. Išiel som akurát okolo neho. „Mám síce už málo času, ale zodvihnem ho ešte“ – pomyslel som si. „Tu je Televízia Centrál, riaditeľ Greguš“ – ozvalo sa v telefóne. A pokračoval: „Chceli by sme preberať vaše naživo internetové vysielanie bohoslužieb do našej televízie? Bolo by to možné už od dnes?“ Priznám sa, že v tej chvíli som na jednej strane bol milo potešený a na druhej strane ma zalial studený pot. S preberaním nášho internetového prenosu do živého priameho vysielania Televízie Centrál som však bez zaváhania súhlasil. Veď keď ľudia nemôžu ísť do kostola, nech to aspoň čo najviac ľudí môže pozerať. Keďže nebolo už veľa času, dohodli sme s pánom riaditeľom a technikmi nevyhnutne potrebné. Pána kaplána som ešte poprosil, aby na začiatku prenosu pozdravil aj divákov Televízie Centrál. Následne po tomto prenose som sa v ten večer od známych dozvedel, ako po tomto pozdrave si z internetového prenosu prešli pozerať prenos v televízii. A na rýchlo som písomne avizoval Biskupskému úradu v Nitre, túto novú mediálnu spoluprácu a priame vysielanie bohoslužieb cez televíziu. Odpoveď nášho diecézneho biskupa bola krátka a jasná, keď odpísal: „Samozrejme!“ No a takto sa začala naša spolupráca s Televíziou Centrál, ktorá vysielala všetky prenosy liturgických slávení počas veľkonočného trojdnia a v prenosoch počas mimoriadnej situácie mieni pokračovať.

        Museli sme si však poistiť dostatočnú kapacitu internetu na prenos dát. V tejto dobe internet a jeho pripojenie zažíva zaťažkávaciu skúšku. Takmer všetci sú na internet pripojení. Nebolo by dobré, aby náš priamy prenos vypadol kvôli slabému, pomalému alebo nedostačujúcemu internetu. V tomto nám však pomohla spoločnosť Axalnet, ktorá nám bezodplatne garantovala dostatočne dobré optické pripojenie a prenos dát. Mohli sme tak cez Veľkú noc kvalitu prenosu ešte zväčšiť. Touto spoluprácou s televíziou a lepším internetom sme tak mali na veľkonočnú vigíliu na Bielu sobotu okolo 500 pripojení na YouTube a cca 100 zhliadnutí na Facebooku. K tomu sa ešte pridali nespočítateľní diváci Televízie Centrál (sú to oblasti: Nitra, Topoľčany, Trenčín, Prievidza, Zlaté Moravce, Vráble, Nové Zámky, Komárno, Šaľa, Galanta, Sereď...).

        Zdá sa možno, že keď to niekto teraz číta, povie si, aké to bolo bezproblémové. Ale priznám sa, a to asi nielen za seba..., že pred každým vysielaním sme boli v napätí a miernom strese. Možno vyjadrené, že sme boli ako nafúknutý balónik. A stačilo, aby v tej chvíli niekto nevhodne pred vysielaním prišiel alebo aby niekto niečo nepodstatné chcel, tak by to mohlo skončiť, ako keď špendlíkom by ste pichli do nafúknutého balónika. Boli sme síce veľakrát nervózni, ale našťastie k výbuchu nikdy neprišlo. Spomínam si napríklad, ako dve minúty pred samotným jedným vysielaním niekto z rodiny volal na mobil jednému z technikov. Mobil zodvihol s otázkou, čo práve teraz volá? No a odpoveďou bolo, že nám nejde
vysielanie na jednej sociálnej sieti. Aha, pozabudlo sa to spustiť. Jedno kliknutie na obrazovke a chvalabohu, vysielanie sa následne i tam začalo presne.

        Keď toto píšem, nejde o prezentáciu. Ale o úmysel, previesť vás zákulisím našich internetových prenosov bohoslužieb, ktoré boli bez osobnej účasti veriacich. A možno, zaznačiť to aj pre históriu. Dúfajúc, že vírus Covid-19 a jemu podobné, už neprídu. Popri tom, však v mene mnohých ĎAKUJEM našim dvom technickým pracovníkom, obom organistom, aranžérke, lektorom, kostolníkovi i mojim farským spolupracovníkom za pomoc a súčinnosť. Naše poďakovanie patrí rovnako vedeniu Televízie Centrál za to, že si nás vybrali a prejavili nám tak svoju dôveru. Je to pre nás česť i záväzok! A taktiež ďakujeme spoločnosti Axalnet, že nám tak, ako doteraz i na nasledujúce prenosy zabezpečuje garantovaný internetový signál. Ale ďakujem rovnako každému nášmu divákovi, priaznivcovi a farníkom, že si nás vybrali a spolu s nami prežívali tieto chvíle. Veď práve kvôli nim, sme to robili a robíme!

        Nech práve tak všetka táto spomenutá naša práca slúži na väčšiu česť a slávu Božiu a pre sprostredkovanie duchovných hodnotných chvíľ pre mnohých ľudí v tomto mimoriadnom čase ich izolácie a všeobecných obmedzení. Zverujeme sa do vašich modlitieb, aby sme mohli aj ďalej pokračovať v poskytovaní a zlepšovaní tejto služby internetových prenosov...

Dušan Argaláš

Veľkonočný pondelok – večer, 13.4.2020

Zo_zakulisia_internetoveho_vysielania.doc

Mediálna spolupráca

Administrátor a autor web stránky:
Ing. Vladimír Chrenko

Web stránka obsahuje fotografie od uvedených autorov i ostatných prispievateľov:
Jozef Matúš - grafik
Roman Fabík - https://www.rmcphotography.sk/
Samuel Dostál - https://www.facebook.com/samuel.dostal.art
Peter Faltys - https://www.instagram.com/peterfaltys/

ĎAKUJEME! Zavrieť okno

Kontakt

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Topoľčany

Nám. M. R. Štefánika 34/61
955 01 Topoľčany
E-mail: topolcany.fara@gmail.com
Tel.: 038 / 53 263 02
Nemocničný mobil: 0904 / 009 524
IČO: 34075771
DIČ: 2021306826
Číslo účtu Farnosti Topoľčany vedený v Slovenskej sporiteľni:
SK07 0900 0000 0000 3851 2757

Zavrieť okno
Open popup