Koncom novembra 2023 sme naliehavo opravovali poškodenú medenú krytinu na streche nášho farského kostola v Topoľčanoch. Presnejšie na rímse, ktorá je nad jaskyňou Lurdskej Panny Márie. Vtedy, keď túto škodu spôsobenú náporovým vetrom sa nám podarilo spraviť, mysleli sme si, že v priebehu decembra sa už pri pokoji budeme sústreďovať len na prípravu vianočných sviatkov. Veď ich zabezpečenie je samo o sebe náročné.
Prešlo len niekoľko dní, keď nás viacerí veriaci z kostola začali upozorňovať, že najhornejšia štukatérska rímsa nad obrazom Božieho milosrdenstva sa začína akosi nebezpečne odchyľovať od samotnej steny. Z bezpečnostných dôvodov, aby snáď neprišlo k nejakému úrazu, sme zamedzili prístup do priestoru pod týmto obrazom. Miništranti, stoličky i obrad krstov sme presunuli do odľahlejších priestorov kostola.

A aj keď bol hektický predvianočný čas a zhon, boli sme urgentne prinútení, riešiť túto kritickú situáciu. Po prieskume len z rebríka, ktorý na takú výšku 8-9 metrov sme ani nemali a museli sme si ho požičať, sme zistili, že nielen najhornejšej rímse hrozí odtrhnutie od steny a jej pád, ale takpovediac prevažnej väčšine štukatérskej ozdobe ríms okolo celého obrazu Božieho milosrdenstva. Počas prác sa zistilo, že príčinou bola skutočnosť, že tieto štukatérske rímsy boli bez väčšieho uchytenia len nalepené na maľovku steny. A postupom času (práve v tomto čase) sa celá maľovka aj s rímsami začala oddeľovať od omietky, a tým hrozilo jej odtrhnutie a zrútenie.
Keďže opravné práce kvôli náročnosti a výške sa už nedali robiť z rebríka, museli sme pristúpiť na stavbu lešenia (presne v utorok 12.12.2023). Lešenie nám zdarma zapožičala predajňa Farby Lux z Topoľčian, ktorej ďakujeme za jej ústretovosť a pomoc. Na našu nedeľnú výzvu a prosbu vo farských oznamoch pomoci pri stavbe lešenia, nám z laikov prišiel pomáhať až jeden pomocník. A tak naši majstri za pomoci kňazov a pomocníka sme sa pustili do stavby lešenia, aby sme mohli pristúpiť k daným prácam.
Lešenie sa nám podarilo úspešne postaviť. A všetky štukatérske rímsy a ozdoby okolo Božieho milosrdenstva sme uchytili nanovo 36 kusmi tanierových kotiev, aby sme zaistili do budúcnosti ich stabilitu a prepojenosť so stenou. Z dôvodu týchto uchytení sme museli pristúpiť k ich zamaskovania, pre ktoré sme použili povrchový pilinový náter, aby nebolo moc vidieť vrty pre jednotlivé kotvy. Druhým maskovaním, ktoré však bude trochu viditeľné, je skutočnosť, že 8 metrové lešenie muselo byť na štyroch miestach kotvené do steny. A po týchto kotvách, nakoľko rozsiahla stena sa nanovo namaľovala, bude trochu aj po celkovom vonkajšom odvode ríms novým náterom viditeľné. Pre náročnosť a urgentnosť prác sme z tohto dôvodu museli zrušiť vo štvrtok 14.12.2023 celodennú adoráciu v našom farskom kostole. Za jej naliehavé zrušenie sa ospravedlňujeme. Naproti tomu darom toho dňa však pre nás je, že sme v ten deň tieto záchranné práce ukončili a lešenie taktiež zdarne zložili a odovzdali majiteľovi.
A na dôvažok niečo duchovné: Práce za zaisťovaní ríms okolo obrazu Božieho milosrdenstva v našom farskom kostole v Topoľčanoch sme robili v dňoch 12.-14. decembra 2023. A uprostred týchto dní nám prišiel na našu faru poštový balík, v ktorom pána dekana známa krajčírka p. Júlia Pľutová bývajúca pri Nitre a nevedomá týchto prác, nám poslala svoju vlastnoručnú prácu. Je ňou krásne vyšívaná kňazská štóla, na ktorej je vyšitý obraz Božieho milosrdenstva a sv. Faustína. Tak tomu sa povie "Božia prozreteľnosť".
Ďakujeme našim zdatným majstrom za ich odborný výkon a prácu vo výškach. Rovnako vďaka všetkým pomocníkom, firme Farby Lux, ako tiež všetkým, ktorí nás svojimi modlitbami pri týchto prácach sprevádzali.  A na záver sa už len patrí dodať zvolanie z obrazu: Ježišu, dôverujem v Teba!
(DA)

Mediálna spolupráca

Administrátor a autor web stránky:
Ing. Vladimír Chrenko

Web stránka obsahuje fotografie od uvedených autorov i ostatných prispievateľov:
Jozef Matúš - grafik
Roman Fabík - https://www.rmcphotography.sk/
Samuel Dostál - https://www.facebook.com/samuel.dostal.art
Peter Faltys - https://www.instagram.com/peterfaltys/

ĎAKUJEME! Zavrieť okno

Kontakt

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Topoľčany

Nám. M. R. Štefánika 34/61
955 01 Topoľčany
E-mail: topolcany.fara@gmail.com
Tel.: 038 / 53 263 02
Nemocničný mobil: 0904 / 009 524
IČO: 34075771
DIČ: 2021306826
Číslo účtu Farnosti Topoľčany vedený v Slovenskej sporiteľni:
SK07 0900 0000 0000 3851 2757

Zavrieť okno
Open popup