Od pondelka 24. júla 2023 sa historicky po prvýkrát bude na Slovensku sláviť Národný týždeň svätého Krištofa. Tento svätec je patrónom vodičov, motoristov i pútnikov. Sochu sv. Krištofa máme v Topoľčanoch postavenú a požehnanú od 15.6.2019 a nachádza sa v strede farského parkoviska, ktoré je povedľa našej farskej budovy. Vzývajme sv. Krištofa i na našich cestách a prosme ho o jeho ochranu.


Bratislava 21. júla (TK KBS) Pripomenúť duchovný rozmer našich dní pomôcť misionárom. To je cieľom Národného týždňa svätého Krištofa. Za iniciatívou stojí organizácia MIVA Slovensko, ktorá podporuje dopravu misionárov na miestach, v ktorých pôsobia, najčastejšie kúpou dopravných prostriedkov a šíri kresťanského ducha na našich cestách.

„Mnoho z nás práve teraz niekam alebo odniekiaľ cestuje. Či už vlakom, autobusom, autom alebo na bicykli. Kto z nás ale cestu začne modlitbou? Sme uponáhľaní a v hlave máme množstvo vecí, čo treba zbaliť na dovolenku, čo všetko vybaviť cestou z práce, a nálada na cestách je stále napätejšia. Aj vy to tak cítite? Možno práve preto je sviatok svätého Krištofa určený na letné dni - 24. júla – aby nám pripomenul aj duchovný rozmer našich dní. Svätý Krištof je patrónom vodičov áut, pútnikov, misionárov, ale je aj jedným zo 14 pomocníkov v núdzi,“ píše TK KBS Barbora Molnárová, koordinátorka projektov MIVA Slovensko.

Iniciatíva Národného týždňa sv. Krištofa, ktorý sa začne v pondelok 24. júla (na sviatok sv. Krištofa), je založená na viacerých ponukách, ktoré ponúka MIVA Slovensko. Farnosti pozýva k tomu, aby počas týždňa zorganizovali požehnanie dopravných prostriedkov svojich farníkov. Môže to byť vo farnosti, ale aj v rámci rodinného tábora či výletu. Kreativite sa medze nekladú. MIVA pripravila plagát, ktorým sa môže táto aktivita spropagovať, ako aj námety na kázeň, či piesne. K dispozícii je aj modlitba vodiča auta a tzv. „desatoro“ vodiča. Všetky materiály sú pre duchovných pastierov, ale aj laikov. K dispozícii sú TU

Pri príležitosti Národného týždňa svätého Krištofa je tiež možné myslieť na misionárov, ktorých patrónom je sv. Krištof a spája sa to s poslaním organizácie MIVA Slovensko – pomáhať misionárom na cestách. Ktokoľvek môže aktuálne podporiť dva projekty MIVA Slovensko. Prvý z nich dostal názov Motorka pre misionára do Kene a druhý Auto pre misionárov. Stačí naskenovať QR kód na webstránke. Treťou možnosťou je podpora prostredníctvom kúpy darčekových predmetov v e-shope MIVA Slovensko.

MIVA pôsobí na Slovensku už od roku 1998. Všetky doterajšie podporené projekty je možné nájsť na webovej stránke www.mivaslovensko.sk.

_
Zdroj: https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20230721016

Mediálna spolupráca

Administrátor a autor web stránky:
Ing. Vladimír Chrenko

Web stránka obsahuje fotografie od uvedených autorov i ostatných prispievateľov:
Jozef Matúš - grafik
Roman Fabík - https://www.rmcphotography.sk/
Samuel Dostál - https://www.facebook.com/samuel.dostal.art
Peter Faltys - https://www.instagram.com/peterfaltys/

ĎAKUJEME! Zavrieť okno

Kontakt

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Topoľčany

Nám. M. R. Štefánika 34/61
955 01 Topoľčany
E-mail: topolcany.fara@gmail.com
Tel.: 038 / 53 263 02
Nemocničný mobil: 0904 / 009 524
IČO: 34075771
DIČ: 2021306826
Číslo účtu Farnosti Topoľčany vedený v Slovenskej sporiteľni:
SK07 0900 0000 0000 3851 2757

Zavrieť okno
Open popup