V deň nedožitého 100. výročia od narodenia veľadôstojného pána kanonika † Ladislava Dorušáka, sme si v Topoľčanoch dňa 13. júla 2023 spomienkovým podujatím pripomenuli jeho 29 ročné pôsobenie v našej topoľčianskej farnosti (1968-1997). Viacerí kňazi a veriaci sme sa najsamprv zhromaždili pri jeho hrobe na Starom cintoríne v Topoľčanoch. Naše modlitby, položenie spomienkového venca i zapálenie sviec bolo symbolom toho, čo avizovali nápisy na venci: VĎAČNE SPOMÍNAME. A takisto skutočnosť, že NAVŽDY V NAŠICH SRDCIACH je zapísaná jeho vzácna osobnosť. Priateľské a bratské stretnutie na miestnom farskom úrade viacerých topoľčianskych kňazov rodákov, kňazov blízkych pánovi kanonikovi i troch po sebe nasledujúcich topoľčianskych farárov, bolo veľmi vhodnou predpremiérou spoločného večerného slávenia Eucharistie.

        Večerná sv. omša obetovaná za zosnulého pána kanonika, veriacimi v bohato naplnenom farskom kostole i sprevádzaná vznešeným spevom nášho chrámového spevokolu, bola ústredným momentom tohto spomienkového podujatia. Sv. omšu celebroval vdp. Marián Červený a spolu s ním koncelebrovali na dve desiatky ďalších kňazov rôznych funkcií a hodností. V homílii sa nám všetkým prihovoril blízky spolupracovník pána kanonika vdp. Štefan Kováč. (Poskytujeme súčasne možnosť a linku, vypočuť si audio prenos celej sv. omše.)

 Audio nahrávka - Večerná sv. omša obetovaná za zosnulého pána kanonika
 Audio nahrávka - Homília - vdp. Štefan Kováč

        Viacerí rečníci prostredníctvom mnohých momentov a osobných zážitkov vydávali hodnotné svedectvá o pastoračnom, kňazskom a sociálnom pôsobení pána kanonika Ladislava Dorušáka (1923-1997). Jeho takmer tridsať ročné pôsobenie v Topoľčanoch prinieslo veľa blaha a duchovného dobra pre vzrast, rozkvet a prosperitu farnosti. Túto skutočnosť ocenil taktiež predseda Konferencie biskupov Slovenska košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober. Prostredníctvom výkonného tajomníka KBS vdp. Ivana Ružičku bolo v závere sv. omše prečítané vyznamenanie in memoriam, ktoré pánovi kanonikovi bolo udelené za jeho osobitnú angažovanosť v sociálnej oblasti a obetavú jeho dušpastiersku starostlivosť.

 

        Spoločná fotografia po sv. omši pred Lurdskou jaskyňou i mnohé následné družné a priateľské rozhovory viacerých prítomných, boli len potvrdením vskutku vydareného spomienkového podujatia na obľúbeného pána kanonika Ladislava Dorušáka. Nech ho Pán zahrnie svojou spásonosnou milosťou a nech sa teší v radosti Božieho kráľovstva. R.I.P.

(DA)

Fotogaléria: https://photos.app.goo.gl/TQ38tujbqmBhTouc6
Autor: R. Fabík - ďakujeme za krásne fotografie
 

Mediálna spolupráca

Administrátor a autor web stránky:
Ing. Vladimír Chrenko

Web stránka obsahuje fotografie od uvedených autorov i ostatných prispievateľov:
Jozef Matúš - grafik
Roman Fabík - https://www.rmcphotography.sk/
Samuel Dostál - https://www.facebook.com/samuel.dostal.art
Peter Faltys - https://www.instagram.com/peterfaltys/

ĎAKUJEME! Zavrieť okno

Kontakt

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Topoľčany

Nám. M. R. Štefánika 34/61
955 01 Topoľčany
E-mail: topolcany.fara@gmail.com
Tel.: 038 / 53 263 02
Nemocničný mobil: 0904 / 009 524
IČO: 34075771
DIČ: 2021306826
Číslo účtu Farnosti Topoľčany vedený v Slovenskej sporiteľni:
SK07 0900 0000 0000 3851 2757

Zavrieť okno
Open popup