V sobotu 27. mája 2023 sa v našej Farnosti Topoľčany konala opäť po roku slávnosť birmovania. Slávnostnú sv. omšu pri jaskyni Lurdskej Panny Márie na námestí v Topoľčanoch celebroval nitriansky biskup Mons. Viliam Judák. Medzi vzácnymi hosťami mimo domácich kňazov boli: kanonik Mons. Marián Šuráb; topoľčiansky rodák vsdp. Marián Červený i farár z Farnosti Čierne Mons. Anton Galus, ktorý bol zároveň birmovným rodičom.
Počas slávenia bohoslužby 156 mladých ľudí, z toho 74 chlapcov a 82 dievčat, prijalo sviatosť birmovania. Boli to žiaci 9. ročníka našich piatich základných škôl, ktoré sú na území našej farnosti. A rovnako tiež starší študenti jednotlivých stredných škôl a gymnázia. Vzhľadom na vysoký počet birmovancov sv. omša bola vonku na hlavnom topoľčianskom námestí. Pre túto príležitosť sme museli doviesť z Nitry 350 stoličiek, ktoré deň pred tým za pomoci a vďaka dobrovoľníkom sme poctivo a obetavo všetky poumývali.

Pán biskup vo svojom príhovore vyzval mladých birmovancov i všetkých prítomných veriacich, aby kresťanské hodnoty boli súčasťou ich života. Podľa nich máme formovať svoje myslenie, cítenie, štúdium, prácu i svoj život. Bol to vskutku veľmi veľký a veľmi významný duchovný okamih v živote týchto mladých ľudí. Veď sviatosťou birmovania sa z nich stávajú dospelí kresťania.
Slávnostnú atmosféru umocnili spevy nášho farského mládežníckeho spevokolu, organová hudba, príjemná atmosféra i krásne slnečné počasie. Poďakovanie patrí všetkým, ktorí birmovancov vzdelanostne pripravili i slávnosť birmovania pomohli zorganizovať. Zahŕňame ich naďalej do našich modlitieb a sprevádzame duchovnou pastoračnou starostlivosťou.
Ďalšia slávnosť birmovania bude v roku 2024. Začne sa na ňu prihlasovať začiatkom nového školského roka a to v septembri 2023. (DA)

Fotogaléria: https://photos.app.goo.gl/EARuH6K1GPpzdkj4A

Mediálna spolupráca

Administrátor a autor web stránky:
Ing. Vladimír Chrenko

Web stránka obsahuje fotografie od uvedených autorov i ostatných prispievateľov:
Jozef Matúš - grafik
Roman Fabík - https://www.rmcphotography.sk/
Samuel Dostál - https://www.facebook.com/samuel.dostal.art
Peter Faltys - https://www.instagram.com/peterfaltys/

ĎAKUJEME! Zavrieť okno

Kontakt

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Topoľčany

Nám. M. R. Štefánika 34/61
955 01 Topoľčany
E-mail: topolcany.fara@gmail.com
Tel.: 038 / 53 263 02
Nemocničný mobil: 0904 / 009 524
IČO: 34075771
DIČ: 2021306826
Číslo účtu Farnosti Topoľčany vedený v Slovenskej sporiteľni:
SK07 0900 0000 0000 3851 2757

Zavrieť okno
Open popup