Liturgickú spomienku na preblahoslavenú Pannu Máriu Lurdskú a súčasne 31. Svetový deň chorým si pomocný biskup Nitrianskej diecézy Mons. Peter Beňo uctil v sobotu 11. februára 2023 návštevou topoľčianskej nemocnice. Stretnutie so zhromaždenými veriacimi a chorými sa začalo v nemocničnej Kaplnke Božieho milosrdenstva v Topoľčanoch. A to najprv o 15:00 hod. modlitbou Korunky Božieho milosrdenstva a desiatkom posvätného ruženca, po ktorých nasledovali spievané mariánske Loretánske litánie.



        Pán biskup Mons. Peter Beňo nato o 15:30 hod. celebroval v kaplnke sv. omšu ku cti preblahoslavenej Panny Márie Lurdskej. Spolu s ním koncelebrovali miestny nemocničný duchovný páter Frank Vandegehuchte, MSC a topoľčiansky farár-dekan Mons. Dušan Argaláš. Pán dekan na začiatku sv. omše všetkých privítal slovami z tohtoročného posolstva Svätého Otca Františka na Svetový deň chorých. V tomto posolstve zaznievajú krásne pápežove slová, v ktorých sa vyjadruje, že pohľad na lurdskú svätyňu je pre Cirkev proroctvom a lekciou. To nás učí, že chorí ľudia stoja v centre Božieho ľudu a kráčame spoločne s nimi. Je to teda lekcia a „proroctvo o ľudstve, v ktorom je každý vzácny a nikto nie je na vyradenie“. Aktuálnosť tohto posolstva bolo tak záujmom a podnetom, že pomocný biskup Mons. Peter Beňo z vlastnej iniciatívy pastoračne zavítal do topoľčianskej nemocnice.

        Sám pán biskup vo svojej homílii tlmočil odkaz, ktorý nám všetkým adresujú Lurdy. A označil toto mariánske pútnické miesto za „hlavné mesto chorých“. A to vzhľadom na počet chorých pútnikov, ktorí tam každoročne cestujú. Zároveň podrobnejšie poukázal na detaily pápežovho aktuálneho posolstva chorým. V závere svojho príhovoru sa poďakoval nemocnici, lekárom, nemocničným duchovným, zdravotníckemu i ostatnému personálu nemocnice, vrátane rehoľných sestier, ktoré tam pracujú. Vyjadril im všetkým slová uznania a vďačnosti za všetku ich odbornú a ľudskú pomoc pri starostlivosti o chorých a pacientov.

        V závere sv. omše sa nemocničný duchovný topoľčianskej nemocnice páter Frank Vandegehuchte, MSC poďakoval pánovi biskupovi za jeho vzácnu návštevu a osobnú prítomnosť na tamto mieste. Svoje poďakovanie páter adresoval taktiež ľuďom, ktorí sa priebežne o nemocničnú kaplnku starajú a obetavo zabezpečujú jej pravidelný chod. Vďaka samozrejme patrila takisto rehoľným sestrách Božského Vykupiteľa, ktoré zabezpečili hru a spevy počas liturgického slávenia, a ktoré pán biskup v ich kláštore v Topoľčanoch osobne navštívil ešte pred návštevou nemocnice.

        Po slávení bohoslužby pán biskup duchovne a pastoračne navštívil niektorých chorých na jednotlivých oddeleniach, aby ich povzbudil pri nesení momentálneho kríža bolesti a choroby a zaželal im skoré uzdravenie. Návšteva pána biskupa Mons. Petra Beňu vo Farnosti Topoľčany sa skončila stretnutím s miestnymi kňazmi na topoľčianskej fare, kde sa spoločne prebrali viaceré pastoračné činnosti. Obohatením pre všetkých prítomných bolo zreferovanie pastoračného školenia, ktorého sa zúčastnili dvaja kňazi Andrej a páter Frank, ktorí sa práve v ten deň vrátili z Badína. Tam tri dni sa radili a zasadali kňazi z celého Slovenska, ktorí vykonávajú duchovnú službu v nemocniciach a zariadeniach sociálnej starostlivosti.

        Návšteva pána biskupa Mons. Petra Beňu vo Farnosti Topoľčany mala svoje pastoračné opodstatnenie i duchovné čaro, ktorým je ktorákoľvek prítomnosť každého biskupa na hocakom mieste pastorácie Božieho ľudu. (DA)

  Mons. Beňo slávi sv. omšu v topoľčianskej nemocnici.docx

  Mons. Beňo slávi sv. omšu v topoľčianskej nemocnici - homília.mp3

Fotogaléria https://photos.app.goo.gl/7hn1XyjiJyWiyZDM9
Foto: V.Ch. ml.

Mediálna spolupráca

Administrátor a autor web stránky:
Ing. Vladimír Chrenko

Web stránka obsahuje fotografie od uvedených autorov i ostatných prispievateľov:
Jozef Matúš - grafik
Roman Fabík - https://www.rmcphotography.sk/
Samuel Dostál - https://www.facebook.com/samuel.dostal.art
Peter Faltys - https://www.instagram.com/peterfaltys/

ĎAKUJEME! Zavrieť okno

Kontakt

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Topoľčany

Nám. M. R. Štefánika 34/61
955 01 Topoľčany
E-mail: topolcany.fara@gmail.com
Tel.: 038 / 53 263 02
Nemocničný mobil: 0904 / 009 524
IČO: 34075771
DIČ: 2021306826
Číslo účtu Farnosti Topoľčany vedený v Slovenskej sporiteľni:
SK07 0900 0000 0000 3851 2757

Zavrieť okno
Open popup