Vianočné sviatky oslavy Ježišovho narodenia nám prinášajú veľa duchovnej radosti. A koloritom Vianoc sú rovnako spevy kolied a vianočných piesní. Tým nesporným hitom Vianoc a piesňou piesní vianočného obdobia je preznáma pieseň Tichá noc, svätá noc. Jasličkové pobožnosti či vianočné koncerty sú preto vyhľadávanými podujatiami mnohých ľudí.
I v našom topoľčianskom chráme sme z podnetu pána Jozefa Ďurka (rodáka z Terchovej), za spolupráci s Mestom Topoľčany, za pomoci viacerých sponzorov a v súčinnosti s našou Farnosťou Topoľčany zorganizovali na sviatok sv. Štefana čiže 26. decembra 2022 vianočný koncert s názvom Terchovské Vianoce. Zorganizovanie tohto koncertu sme mali v pláne už v predchádzajúcich rokoch, avšak pandemické obmedzenia Covidu-19 nám neumožňovali to zorganizovať. Tohtoročné Vianoce nám však dali možnosť i priestor, aby prišlo k realizácii koncertu, ktorý vyznel na "výbornú"!



Obec Terchová je istým pojmom na mape Slovenska. Cyrilo-metodské dni alebo Jánošíkove oslavy v letných mesiacoch v Terchovej sú vyhľadávanými podujatiami mnohých záujemcov. Do histórie Farnosti Terchová sa zlatými písmenami zapísal tiež rímskokatolícky kňaz verbista páter Jozef Šabo SVD (*9.11.1926, Obyce - +25.7.2010, Nitra), ktorý vo svojej dobe pracoval v službách Nitrianskej diecézy. Za jeho dvadsať ročného pastoračného pôsobenia ešte pred rokom 1989 bol v terchovskom farskom kostole vytvorený monumentálny veľkorozmerný drevený vyrezávaný betlehem. A tento umelecký skvost betlehema (ktorý možno tam obdivovať dodnes), spolu s terchovskými tradíciami, krojom, hudbou a spevom upevnili terchovský umelecký prejav, ktorý je veľmi vyhľadávaný.
 
Terchová pricestovala k nám do Topoľčian teda na druhý sviatok vianočný a to prostredníctvom viacerých umeleckých terchovských súborov, ktoré vytvorili poldruha hodinové úžasné vianočné hudobno-spevácke vystúpenie v podaní spevu kolied, vinšovaní, umeleckých-hudobných prejavov a silných emocionálnych a kultúrnych zážitkov. Úplne  naplnený náš topoľčiansky farský kostol svedčí o veľkom záujme ľudí a grandióznej atmosfére tohto vianočného koncertu. V jeho závere v prítmí kostola zaznela za tónov fujary, píšťal, húslí a ostatných hudobných nástrojov pieseň Tichá noc, svätá noc. A potom sa speváci a hudobníci za ich spevu a hudby vybrali medzi ľuďmi stredom kostola, aby pred kostolom na námestí opätovne ešte spustili svoju tradičnú terchovskú muziku a spev. Vianočný koncert Terchovské Vianoce bol vskutku veľmi vydarený, ktorý si v budúcnosti pýta i svoje zopakovanie.
(DA + foto VCH)

Fotogaléria: https://photos.app.goo.gl/2ANoqV1WFGnfQ1ay8

Mediálna spolupráca

Administrátor a autor web stránky:
Ing. Vladimír Chrenko

Web stránka obsahuje fotografie od uvedených autorov i ostatných prispievateľov:
Jozef Matúš - grafik
Roman Fabík - https://www.rmcphotography.sk/
Samuel Dostál - https://www.facebook.com/samuel.dostal.art
Peter Faltys - https://www.instagram.com/peterfaltys/

ĎAKUJEME! Zavrieť okno

Kontakt

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Topoľčany

Nám. M. R. Štefánika 34/61
955 01 Topoľčany
E-mail: topolcany.fara@gmail.com
Tel.: 038 / 53 263 02
Nemocničný mobil: 0904 / 009 524
IČO: 34075771
DIČ: 2021306826
Číslo účtu Farnosti Topoľčany vedený v Slovenskej sporiteľni:
SK07 0900 0000 0000 3851 2757

Zavrieť okno
Open popup