Na území našej farnosti máme dva cintoríny. Jedným je Starý cintorín v Topoľčanoch a druhým je cintorín pri kostole v Nemčiciach (poznámka: Nový cintorín v Topoľčanoch je na území Farnosti sv. Gorazda - Topoľčany). Na týchto našich dvoch cintorínoch máme pochovaných 17 kňazov.

Z toho 15 kňazov je pochovaných na Starom cintoríne v Topoľčanoch a dvaja kňazi sú pochovaní na cintoríne v Nemčiciach. Na našej farskej webovej stránke (www.topolcany.fara.sk) sme do sekcie Spomienky zaradili tiež súpis všetkých týchto kňazských hrobov. Sú zoradené v chronologickom poradí podľa dátumu úmrtia. A tento súpis mapuje tak miesto hrobu v areáli cintorína podľa jednotlivých súradníc, ako tiež meno a priezvisko daného kňaza, dátum jeho narodenia i úmrtia a fotografiu jeho pomníka. Niektoré z týchto kňazských hrobov boli už zarastené a bez údržby či starostlivosti. Ba dokonca boli bez konkrétneho nájomcu, čím nebolo zabezpečené, že by ostali zachované aj pre budúcnosť. Preto sme pristúpili na Správe cintorínov k administratívnej úprave a všetky tieto kňazské hroby sme prepísali na Farnosť Topoľčany - ako nájomcu týchto hrobových miest. A zároveň tri roky spätne a niekoľko rokov dopredu sme zaplatili úradný poplatok za nájom týchto miest.

Prednedávnom sa nám dokonca stalo, že jeden pedagóg Gymnázia sv. Cyrila a Metoda v Nitre DDr. Roman Gerši, ktorý sa venuje aj histórii, nás upozornil na tri kňazské hroby, o ktorých sme vôbec nevedeli. Sú to hroby kňazov: gróf Rudolf Nyáry, Ján Markovics a Štefan Cserenyey (Poznámka.: viaceré najstaršie kňazské hroby sú písané ešte v danom čase v úradnom vtedy jazyku, ktorým bola maďarčina, prípadne v latinčine. Preto niektoré mená na pomníku alebo v rôznych dielach sú napísané inak, ako je uvedené v našom zozname. Avšak je to len preklad týchto mien.).
História týchto pomníkov je veľmi zaujímavá.
Napríklad, hrob kňaza grófa Rudolfa Nyáry sa nachádza hneď v blízkosti centrálneho kríža, keďže je to tretí hrob napravo. Jeho hrob je vlastne celý zabetónovaný, k čomu sa kedysi pristúpilo z dôvodu, že sa v tejto časti cintorína konali pohrebné obrady, a tak sa zabetónovanie chodníka rozšírilo o niekoľko hrobov. Tento hrob taktiež padol vtedy za obeť. Z betónu už len vychádza jeho pomník, ktorý sme po nájdení dali obnoviť a vyzlátiť. Je to jeden z najstarších hrobov na cintoríne, keďže rok úmrtia grófa Rudolfa Nyáryho je rokom zriadenia tohto Starého cintorína v Topoľčanoch. Je to rok 1900, ako o tom svedčí dátum nad hlavnou vstupnou bránou. A zaskvie sa tento dátum ešte viac i s celým historickým múrom, keď mesto onedlho dokončí jeho obnovu, ktorú už začali realizovať. Pri administratívnom prepise tohto hrobu bolo dokonca na Správe cintorína zaznačené, že je to ostrihomský kanonik. Má to vlastne vytesané aj na pomníku, ale keďže je to v maďarčine, tak sme si to moc nevšimli. A tiež nás zmiatlo i to, že ako kňaz mal takisto titul gróf, čo je tiež vytesané na pomníku pred jeho menom. Maďarská verzia wikipedie dokonca o ňom prináša krátku historickú správu ( Nyáry Rudolf – Wikipédia (wikipedia.org) ). Bude našou úlohou ju preložiť do slovenčiny, aby sme vlastne vedeli, koho na cintoríne máme pochovaného. Daná osoba kňaza Rydolfa Nyáryho, však môže súvisieť s jeho osobným vplyvom na povýšení nášho farského kostola v Topoľčanoch na mariánsku svätyňu a korunovanie (intronizovanie) milostivej našej sochy Sedembolestnej Panny Márie ostrihomským arcibiskupom a kardinálom Jánom Scitovským (polovica 19. storočia). Nyáry pracoval totižto v tom čase v Ostrihome na jeho sekretariáte.
Spojené hroby kanonika Jána Markovicsa a Msgr. Štefana Cserenyey majú rovnako svoju históriu. Kanonik Markovics zomrel ako päťdesiatnik. Pochovaný bol najskôr v kanonickej krypte v Nitre na hrade. Neskôr ho dal Msgr. Csesrenyey (Čerenej) exhumovať a dal ho pochovať vedľa hrobu jeho rodičov. Náhrobnú dosku z krypty v Nitre zobral a umiestnil ju nad jeho hrob. Napokon Msgr. ThDr. Štefan Cserenyey - farár Farnosti Kovarce, dal sa v roku 1947 pochovať rovnako na toto miesto. Tým sa stalo, že títo dvaja kňazi sú pochovaní vedľa seba. V roku 2022 je v pláne obnoviť tieto ich hroby, ktorých náhrobná doska sa prepadá a potrebuje renováciu.
Na Starom cintoríne sú pochovaní aj viacerí topoľčianski farári: Eugenius (Jeno) Hollady, Ján Bundala (dal postaviť súčasný organ vo farskom kostole), Augustín Hujsa či nezabudnuteľný kanonik Dr. Ladislav Dorušák. Venujte všetkým týmto kňazom, ktorých máme pochovaných na našich cintorínom svoje pietne memento, vrúcne modlitby za spásu ich šľachetných duší a poďakovanie za ich obetavú kňazskú prácu a život. R.I.P.
(DA)
 
Súpis všetkých kňazských hrobov na našich cintorínoch je možné si pozrieť:

Mediálna spolupráca

Administrátor a autor web stránky:
Ing. Vladimír Chrenko

Web stránka obsahuje fotografie od uvedených autorov i ostatných prispievateľov:
Jozef Matúš - grafik
Roman Fabík - https://www.rmcphotography.sk/
Samuel Dostál - https://www.facebook.com/samuel.dostal.art
Peter Faltys - https://www.instagram.com/peterfaltys/

ĎAKUJEME! Zavrieť okno

Kontakt

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Topoľčany

Nám. M. R. Štefánika 34/61
955 01 Topoľčany
E-mail: topolcany.fara@gmail.com
Tel.: 038 / 53 263 02
Nemocničný mobil: 0904 / 009 524
IČO: 34075771
DIČ: 2021306826
Číslo účtu Farnosti Topoľčany vedený v Slovenskej sporiteľni:
SK07 0900 0000 0000 3851 2757

Zavrieť okno
Open popup