Farský kostol Nanebovzatia Panny Márie v Topoľčanoch sa uvádza vo viacerých publikáciách ako monumentálna sakrálna stavba, ktorá bola postavená v rokoch 1792-1802. Bola postavená na základoch predošlého Farského kostola sv. Ondreja. Novopostavený chrám bol zasvätený Nanebovzatiu Panny Márie. Vo viacerých týchto publikáciách sa uvádza, že kostol posvätil biskup Jozef Vilt v roku 1802. Historické pramene však neuvádzajú ani deň ani mesiac tejto konsekrácie. Nemali sme teda žiaden doklad, kedy konsekrácia kostola vôbec bola a kedy máme sláviť výročie jej posviacky.

Pri jedných prácach vo farskom archíve sa mi do rúk dostala malá plechová skrinka. Bola zaprášená, tak som ju opatrne otvoril. Boli v nej uložené relikvie svätcov a pri nich bol stočený starý zaprášený papierik. Tak som ho opatrne roztvoril a snažil sa porozumieť latinskému textu, ktorý tam bol napísaný. To, čo hneď upútalo moju pozornosť, bolo rímskymi číslicami napísaný rok 1802. To ešte viac primälo ma lúštiť latinský text, nakoľko daný rok bol rokom konsekrácie nášho farského kostola.
A zrazu pri všeobecnom preklade latinského textu som pochopil, že mám v rukách dekrét o posviacke Farského kostola Nanebovzatia Panny Márie v Topoľčanoch. A že hneď prvá veta hovorí o tom, kedy to presne bolo - 15. augusta roku 1802, a že túto posviacku vykonal Belehradsko-smederevský biskup Jozef Vilt. Kostol a oltár s relikviami svätcov Faustína a Simplicia, bol zasvätený preblahoslavenej Panne Márii Nanebozvatej.
Následne sa spravil odborný a presný preklad latinského originálu, ktorý je uchovávaný vo farskom archíve. Jeho fotografia je však zverejnená k článku a to spolu s vytvorením slovenského prekladu.
Je to vzácny nález a veľmi hodnotný dokument. Je to originál, ktorý dokladuje, kedy presne bol farský kostol posvätený a komu bol zasvätený. Je to rovnako historický dokument, ktorý tiež dokladuje, prečo v Topoľčanoch máme hody v okruhu sviatku Nanebovzatia Panny Márie, čiže víkend v blízkosti dňa 15. augusta. Tešíme sa tomuto nálezu, lebo je pre nás počiatočným, historickým a veľmi vzácnym dokumentom, ktorý hovorí o zrode a začiatku nášho farského kostola. Na základe neho tiež vieme, že 15.august je dňom titulu nášho farského kostola a rovnako výročím jeho posviacky. (DA)

Mediálna spolupráca

Administrátor a autor web stránky:
Ing. Vladimír Chrenko

Web stránka obsahuje fotografie od uvedených autorov i ostatných prispievateľov:
Jozef Matúš - grafik
Roman Fabík - https://www.rmcphotography.sk/
Samuel Dostál - https://www.facebook.com/samuel.dostal.art
Peter Faltys - https://www.instagram.com/peterfaltys/

ĎAKUJEME! Zavrieť okno

Kontakt

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Topoľčany

Nám. M. R. Štefánika 34/61
955 01 Topoľčany
E-mail: topolcany.fara@gmail.com
Tel.: 038 / 53 263 02
Nemocničný mobil: 0904 / 009 524
IČO: 34075771
DIČ: 2021306826
Číslo účtu Farnosti Topoľčany vedený v Slovenskej sporiteľni:
SK07 0900 0000 0000 3851 2757

Zavrieť okno
Open popup